Specialisme

Ontdek de diversiteit in ons aanbod

Onze manueeltherapeut heeft zich na haar opleiding tot fysiotherapeut nog extra geschoold in manuele therapie. Met manuele therapie kunnen we gewrichten beter laten functioneren, stijfheid doen afnemen en houding en beweeglijkheid verbeteren. Zij gebruikt hiervoor speciale technieken die vrijwel meteen effect hebben. 

De manueeltherapeut heeft veel kennis van de wervelkolom en kan blokkades die zich daarin voordoen op een kundige manier oplossen. Dat gebeurt soms door kleine, ritmische bewegingen te geven of juist door bepaalde gebieden wat langer te rekken. Ook kan een manueel therapeut manipuleren, wat een zogenaamd knakkend gevoel teweeg kan brengen tussen de wervels. Dit zorgt vaak voor grote opluchting.  

Onze kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in de motoriek van kinderen van 0 tot 18 jaar. Daardoor kan zij een gericht en deskundig oordeel geven over het bewegingsapparaat van een kind. Ze geeft doeltreffende therapie bij (dreigende) problemen.  

Niet alleen is de kinderfysiotherapeut geschoold op gebied van fysiotherapie, ook heeft zij verstand van ontwikkelingspsychologie en pedagogiek. De kwaliteit van onze kinderfysiotherapeut wordt gewaarborgd door het Centraal Kwaliteit Register. Ook volgt zij regelmatig congressen en scholingen om haar kennis en vaardigheden up-to-date te houden.  

Je kunt (met je kind) rechtstreeks naar onze kinderfysiotherapeut – een verwijzing van je huisarts is niet meer nodig. Indien je wel een verwijzing hebt, kun je natuurlijk ook bij ons terecht.  

Wanneer iemand last heeft van lymfoedeem, kan een fysiotherapeut helpen. Lymfoedeem, de ophoping van vocht als gevolg van een verstoring in het lymfesysteem, kan voor vervelende klachten zorgen in het dagelijks leven. Of de verstoring nu komt als gevolg van een operatie of door bijvoorbeeld bestraling – onze fysiotherapeut kan voor verlichting zorgen. 

Door een combinatie van behandelmethoden kan de fysiotherapeut de lymfoedeem doen afnemen. Vaak beginnen we met compressietherapie, een methode waarbij bandages gebruikt worden om het overschot aan vocht te verminderen. Door manuele lymfedrainage wordt de afvoer van vocht gestimuleerd en bevorderen we de functie van de lymfeknopen die gezond zijn. Ook komt er vaak oefentherapie kijken bij de behandeling. Samen met de fysiotherapeut doe je oefeningen die het lymfesysteem in de aangedane ledematen verbetert. De fysiotherapeut zal je waarschijnlijk ook tapen, wat het effect van de behandeling vergroot.  

Voor onze oplossingsgerichte kijk op oedeemtherapie en een effectieve behandeling, kun je direct bij ons terecht.  

Naast onze behandelingen in de praktijk, bieden we fysiotherapeutische zorg voor ouderen en chronisch zieken. Voor deze doelgroepen is het vaak effectiever en functioneler om aan huis behandeld te worden, dan om naar onze praktijk te komen.  

We zijn in onze praktijk gespecialiseerd in de problematiek rond thuiswonende ouderen of mensen met een lichamelijke beperking. We kunnen daarom ook helpen met begeleiding na een operatie en stimuleren het vergroten van zelfredzaamheid. 

Veel mensen hebben last van triggerpoints – knoopjes in de spieren die niet alleen lokaal, maar ook op afstand klachten veroorzaken. De oorzaken van deze spierknopen zijn uiteenlopend – we hebben het hier bijvoorbeeld over stress, slaaptekort, overbelasting door sport, het chronisch aannemen van een verkeerde houding, een hernia, instabiliteit van gewrichten of een ongeval. Nekpijn, rugpijn en hoofdpijn zijn vaak het gevolg van deze knopen, maar ook verminderde kracht in spieren, tintelingen in armen en benen en duizeligheid komen voor. Door middel van dry needling kunnen deze triggerpoints verholpen worden of verminderen.  

Bij dry needling wordt er met een dun naaldje kortdurend in de triggerpoint geprikt. Daardoor spant de spier zich even aan, waarna hij ontspant. Dit kan kort een onprettig gevoel veroorzaken, als een soort kramp, maar ebt ook zeer snel weer weg. De methode moet een aantal keer herhaald worden en is zeer effectief.  

Wanneer je problemen hebt met je bekkenbodem, kun je daar flink last van hebben. Vrouwen kunnen kampen met ongewenst urineverlies en het slecht kunnen ophouden van hun ontlasting, en daarbij seksuele problemen ervaren.  

De fysiotherapeut kan helpen met het versterken van je bekkenbodem. Door training en oefeningen wordt geleerd om controle te krijgen over de spieren. Maar ook wanneer de spieren juist te veel zijn aangespannen, kunnen wij je helpen. Dan zorgen we ervoor dat je deze spieren juist meer ontspant. 

Onze fysiotherapeut oefent tijdens hydrotherapie met patiënten in een zwembad van 32 graden in het Gastland te Rhenen. Het mooie van hydrotherapie is dat door het water de belasting van het lichaam kleiner is en patiënten minder pijn ervaren bij de oefeningen die ze doen. Dit is daarom ideaal voor gewrichtsklachten.  

Omdat de longfunctie in het water juist wat zwaarder wordt belast, resulteert dit in een verbetering van de conditie. Hydrotherapie is voor veel blessures en aandoeningen toepasbaar.  

Wij maken tijdens onze behandelingen vaak gebruik van medical taping omdat we erin geloven dat dit herstel bevordert. Het medical taping concept is ontstaan in Japan en Korea. Daar ontdekten ze dat door het gebruik van verschillende tapemethodes problemen met de spieren en gewrichten konden worden hersteld.  

De tape die gebruikt wordt door onze fysiotherapeuten, komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de huid. Daardoor wordt de opperhuid een beetje opgetild en ontstaat er ruimte in het gebied van de onderhuid waar pijnreceptoren, bloed en lymfevaatjes liggen. Dat zorgt niet alleen voor een betere doorbloeding, maar ook voor een afname van pijn.  

 

Wanneer er te veel beweeglijkheid is in spieren en gewrichten, kan medische trainingstherapie (ofwel: bewegingstherapie) helpen. Door het doelgericht trainen van bepaalde spiergroepen, neemt stabilisatie toe. Ook heeft deze trainingstherapie een positief effect op de belastbaarheid van spieren en gewrichten. 

De training wordt voor jou op maat gemaakt door onze fysiotherapeuten, maar vaak uitgevoerd in groepsverband. Het is namelijk gebleken dat trainen met mensen met vergelijkbare problemen een positief effect heeft op de klachten.  

Volgens de theorie van Brian Mulligan, die wij onderschrijven, kunnen veel gewrichtsklachten verminderen door manuele therapie te combineren met bewegingstherapie, oftewel: onze medische trainingstherapie. Door het inzetten van deze twee therapievormen, lukt het ons vaak om vrijwel pijnvrij te behandelen. Ook belangrijk: door deze therapievorm kunnen revalidatieprocessen versneld worden.  

De 4xT methode staat voor testen, tapen, triggeren en trainen. Omdat we vooraf testen welke techniek op gebied van taping en beweging het beste past bij jouw klachten, is de methode vrijwel altijd effectief. Deze manier van werken helpt bij orthopedische gewrichtsklachten aan de rug, nek, elleboog, schouder, knie en enkel.  

Onze fysiotherapeut combineert het testen van de huidige bewegelijkheid met de juiste tape technieken, manuele therapie en medische trainingstherapie. Door deze unieke combinatie boekt zij, samen met jou, snel resultaat.  

Wanneer lichaamsdelen langdurig op dezelfde manier worden belast, bijvoorbeeld bij beeldschermwerk, kunnen er pijnklachten ontstaan. Vaak horen we over klachten aan de nek, armen, schouders en polsen. Ondertussen hebben zon 40% van de mensen die achter een beeldscherm werken hier last van.  

RSI/KANS kent verschillende fases, waar in het begin de pijn alleen nog in bepaalde periodes optreedt. Later neemt de pijn niet meer af en kunnen er zelfs verlammingen optreden met tintelingen. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen met deze klachten. Wij zien RSI/KANS als een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Wanneer we je precieze problemen diagnosticeren, kunnen we met een doelgericht behandelplan de klachten verlichten en in de toekomst voorkomen.  

Tijdens de zwangerschap kunnen spataderen (varices) opspelen. Dit kan voor de zwangere vrouw heel vervelend zijn. Niet alleen kan het pijn geven, maar ook jeuk en een branderig gevoel. 

Onze fysiotherapeut kan door middel van massage, bewegingstherapie en oefeningen de klachten verminderen. Zo voorkomt ze dat er speciale kousen moeten worden gedragen. Wij zijn aangesloten bij de Werkgroep Fysiotherapie Varices, wat betekent dat de fysiotherapeut die jou helpt speciale cursussen heeft gevolgd en op de hoogte is van de laatste technieken.  

© Fysiotherapie Sanders 2017 - Made by: Creador Designs